• Картинг Пистата Благоевград, ще бъде затворена до 31 Март 2021 година.

История на картинга

​ През 30-те години в САЩ сред младежите били много популярни състезанията с колички без двигател. Счита се че първите, решили да поставят двигател в тези колички и да ги модифицират, били военните летци в САЩ, малко след Втората световна война. Те построили малки колички, поставили в тях мотоциклетен двигател и си организирали състезания на самолетна писта.

Тези състезания се провеждали в сравнително затворен кръг хора, докато през 1956 година Арт Ингълс, бивш пилот и механик в компанията “Къртис Крафт”, в Глендейл (фирма, която произвеждала състезателни автомобили), не решил да конструира сравнително прост модел, който нарекъл cart (количка).

  ​ В началото на 1957 година Бил Роулс, Дафи Ливингстън и Рой Десброу (на английски: Bill Rowles, Duffy Livingstone, Roy Desbrow) създават компанията Go-Kart Company, за производство на картинги. Бизнесът им започнал много успешно, така че по-късно през годината закупуват терен от 5 акра, на който бил построен първата писта за картинг състезания. По същото време Ингълс създава своя компания за производство на картове - Ingels-Borelli.

Благодарение на простия дизайн и сравнително ниската му цена (100-200 щ.д.) картингът придобива голяма популярност.

През 1962 година обаче, бумът в производството на картове завършва. Броят на фирмите, които произвеждали картове, намалява драстично. Картовете стават по-мощни, по-съвършенни, а оттам и по-скъпи.

На мястото на рамата от обикновени водопроводни тръби, се появява рама от специални усилени тръби, произведени от високоякостни сплави. Повишението на мощността и по-високата скорост, води до необходимостта да се мисли за по-голяма безопасност на пилотите. Както и в другите моторни спортове, тези изисквания стават причина за намаляването на производителите и оставането в бранша само на професионалисти.

Банер FD Kart